BIOGRAFIE

Jaouad Ait Taleb Nasser, beter bekend als Jayh, heeft een Antilliaanse moeder en een Marokkaanse vader. Op jonge leeftijd gaan zijn ouders uit elkaar, waarna Jayh in Amsterdam-Noord wordt opgevoed door zijn moeder. Zijn vader leert hij pas kennen als hij negentien jaar oud is. Op dat moment is hij al volop met muziek bezig. In de kerk waar hij met zijn moeder heen gaat leert hij piano, keyboard en basgitaar spelen. Met zingen begint hij in 2002, wanneer rapper Rocks hem vraagt om een refrein te bedenken voor een nieuw THC-nummer. Hij zingt zijn tekst in met het idee dat een echte zanger het straks over gaat doen, maar Rocks is dik tevreden met de demo-versie en houdt het nummer zoals het is. Vanaf dat moment begint Jayh wat serieuzer na te denken over een carrière in de muziek. Niet alleen als zanger, maar ook als producer timmert hij hard aan de weg. Zijn eerste grote succes behaalt hij in 2005 met de hit “Wat Wil Je Doen”, die hij samen met Reverse produceert en gedeeltelijk inzingt voor The Partysquad.

Vervolgens blijft het lang stil. Pas in 2008 laat Jayh weer van zich horen. Hij levert een bijdrage aan drie nummers op het album “Verder” van Lange Frans & Baas B en zingt het refrein van “Cool” op Dio’s album “Rock & Roll”. Het belangrijkste wapenfeit is de release van zijn eigen mixtape Jayh.nl, die hij samen met DJ MBA in elkaar zet. Op de gratis ter download aangeboden tape staan tien tracks, samen goed voor een dik half uur professioneel geproduceerde, knap uitgevoerde Nederlandse R&B. Het is een genre dat zich de afgelopen jaren veel minder sterk heeft ontwikkeld dan de Nederlandse hiphop, maar Jayh blijkt de positieve uitzondering die de regel bevestigt. De nummers “Mijn Baby” en “Delilah” (met Willie Wartaal), allebei afkomstig van de mixtape, groeien uit tot hits op verschillende urban radiostations. Het succes van Jayh en de kwaliteit van zijn muziek blijven niet lang onopgemerkt: in januari 2009 tekent hij een platencontract bij Top Notch. Naast een platencontract krijgt Jayh samen met Darryl een eigen radio-show bij Wild-FM.

De videoclip die vervolgens bij “Mijn Baby” wordt geschoten, wordt in drie maanden tijd meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube. Ook de tweede clip, een samenwerking met Hef, Adonis en Kempi op de remix van “Mijn Hossel”, wordt duizelingwekkend vaak aangeklikt op YouTube. Ondertussen zegt Jayh zijn baan op en zet hij de puntjes op de i van de Jayh.nl Extended EP, een verbeterde en uitgebreidere versie van zijn succesvolle mixtape. De EP, met remixes, extra gastcoupletten en vier gloednieuwe tracks, wordt in mei 2009 uitgebracht. Jayh kan zich vanaf dat moment volledig storten op zijn officiële debuutalbum. Naast zijn eigen eigen album werkt Jayh veel mee aan producties van collega-artiesten. Zo levert Jayh samen met Reverse de Top-40 hits “Ik ga hard” en (de officiële titelsong van de Nederlandse speelfilm Bodylanguage)”Ride” aan The Partysquad.

In de zomer van 2011 kwam Jayh’s lang verwachte debuutalbum “Jayh Jawson” uit, waar zowel prachtige ballades als uptempo dancestracks op staan. Met als eerste release de single “Gek” (tevens titelsong voor de Nederlandse speelfilm “De president”). Enige tijd na de release van zijn album worden de fans en muziekindustrie geschokt met een gerucht dat Jayh zal stoppen met muziek maken. Echter heeft iedereen hem verkeerd begrepen legt hij uit in een tal interviews. Jayh gaf aan dat hij even tijd nodig had om na te denken over zijn carriere. Daarbij viel de keuze om zijn contract, in goed overleg, bij Top-Notch te ontbinden. Vanaf dat moment zal Jayh zelf verder werken aan zijn carriere.

In 2014 maakt Jayh een doorbraak bij het grote publiek met zijn hit “Mooie dag” In dit zelfde jaar tekent hij een contract bij het nieuwe label Avalon Music. Momenteel werkt Jayh hard aan zijn vervolg album.

Discografie

Eigen releases

 

Jaar Album Mixtape / EP
2009 Jayh.nl EP
2010 Slordig Mixtap
2011 Jayh Jawson
2016 Ik Leef

Hitnoteringen singles

Single(s)   Opmerkingen
Waar ik sta met Baas B / #74 in de Single Top 100
Cool met Dio, Adonis, Kleine Viezerik & Kempi / #69 in de Single Top 100
Ik ga hard met The Partysquad, Adje, Gers & Reverse / #8 in de Single Top 100
’t Maakt niet uit met Darryl / #29 in de Single Top 100
Body language (Ride) met The Partysquad & Rochelle / #91 in de Single Top 100
Helemaal naar de klote met The Partysquad, Sjaak en Reverse / #39 in de Single Top 100
Laat maar komen met MC Fit / #70 in de Single Top 100
Mooie dag #16 in de Single Top 100
Banaan Met Jebroer, Skinto & Stepherd / #6 in Belgische Top 100
Je lijkt op iemand  #99 in de Single Top 100
Bobbel met ChildsPlay / #53 in de Single Top 100
Ko bu so met Broederliefde / #98 in de Single Top 100
We zijn hier met Dio, Bokoesam & Ronnie Flex / #100 in de Single Top 100
Zeg me met Broederliefde & Sevirio / #41 in de Single Top 100
Ballon met SBMG & Broederliefde / #20 in de Single Top 100
Verwijderd met Jonna Fraser & Broederliefde / #25 in de Single Top 100
Jodge me niet Soundtrack Soof 2 / met AmsterdamSoundSystem / #95 in de Single Top 100
Openbaar met Frenna & KM / #78 in de Single Top 100
Volgende stap #77 in de Single Top 100
Niks nieuws met Jonna Fraser & Sevn Alias / #62 in de Single Top 100
Van mij met Zefanio & Jandro / #64 in de Single Top 100
25 to life met SFB / #51 in de Single Top 100
Zing! met Nick & Simon
Inna minute met Sevn Alias / #43 in de Single Top 100
Binnenkort met Spanker, Sevn Alias, Kempi & Jonna Fraser / #99 in de Single Top 100
Fluister met Dopebwoy, Jonna Fraser & Zefanio / #43 in de Single Top 100